Ana Sayfa    » TURİZM    » Turizm bölgeleri    » Gah şehri   

Gah şehri

  

align=
Bakü ile mesafesi: 345 km
Yüzölçümü: 1493,8 km2
Nüfusu: 52300 kişi
Taşıt: Tiflis-Gah, Bakü-Gah otobüsleri, Bakü-Balaken treni
Azerbaycan\'ın kuzey-batısında yer alan Gah şehri Gürcistan ile sınır  komşudur. Kümrük, Gaşgaçay ve Eyriçay nehirleri sınır boyunca akıyor. Dağlardaki göller ve şelaleler bu yerlerin bir nevi süsüdür. Bölgenin güneyinde kara subtropik, merkezde kısmen sıcak, kısmen nemlim subtropik, yüksek dağlarda ise soğuk iklim görülür. Yazın en yüksek sıcaklık +41 S dir. Bu tür yüksek ısı Acınohur Gölü\'nün kıyısında görülür. Kışın en düşük sıcaklık dağların zirvesinde görülür ve -45 S-ye ulaşıyor. İlisu korusu bu bölgenin erazisindedir. Dağ ormanlarında ayı, dağ keçisi, kurt, kırsal kedisi, orman domuzu, çakal ve başka hayvanlar yaşıyor. Şehirde  avcılık ve balıkçılık için geniş bir ortam vardır. Ganıg - Eyriçay vadisinde ovalar ve dağ eteği temel avcılık bölgeleridir. Balıkçılık için ise Eyriçay, Gapıçay, ganıg çayları ve Leleli kendi topraklarının su kaynağı bulunur. 
Bölgenin en manzaralı yerleri kent merkezinden 12-20 km mesafededir.
Gah şehri merkezi deniz seviyesinden 500 m yükseklikte hareketli  Kurmuxçayın kıyısında, Büyük Kafkas dağlarının ormnalık güney yamaçlarında yer alıp. Şehrin adını bildiren «Gah sözünün anlamı «kale,  anlamı taşıyor. Gahın 6 km kuzey batısında, meyve bahçeleri ve orman arasında manzaralı Ağçay adlı küçük bir köy bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1400-1600 m yüksekliktedir, Gah kentinin 12 km kuzey batısında bulunan İlisu adlı dağ köyü (bu köy zamanlar İlisu sultanlığının başkenti olup) daha büyük ilgiye neden oluyor. Köyün çevresindeki termal kaynak suları ve kükürdlü su çeşmeleri tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Gah şehri arazisinde bir takım tarihi anıtlar, kale yıkıntıları mevcuttur.  Arkeolojik kazılar sonucunda aşikar edilmiş kurganlar tunç dönemine aittir.  İlisu köyünde 10 m yüksekliğinde dörtgen bekçi kulesi (XIV yüzyıl) ve merkezinde cami bulunan Sumug kalesi var. Burada daha eski arkeolojik anıt küp mezarları mevcuttur (milattan önce I yüzyıl).
Kum köyünde Kafkasya Albanyası dönemine ait eski anıtlar vadırr: yuvarlak biçimli kilise, V-VII yüzyıllara ait yapıların harabeleri, Sırtgala Kalesi (XVIII yy), benzersiz ibadethane - Kum Bazilikası.  Lekit köyünde tapınak yapıların kompleksi (V-VI yüzyıllar) bulunuyor.
İlçede hoteller, «Azkontrakt» dinlenme evi, «İlisu» ve «Şifa» pansionatları faaliyet göstermektedir.




Oxunub: 57098