Ana Sayfa    » MÜZİK    » Rok   

Rok

  

Rock müzikte elektron müzik aletleri kullanılıyor. Bu tarzda kendi  besteledikleri müziği ifa etmekle yetinmek ikinci derecelidir ve bazen yanlış fikirlere sebep olmuştur. Bu yüzden de bazı müzik türlerinin rocka ait olduğu kesin değildir. Hem de moda türleri, hippiler, pankiler, gotlar gibi subkültürler rockun belli türleriyle sıkı ilişkilidir. Rock’un hafif Rock\'n Roll (Rock and Roll)’dan ta agresif Grayndkora kadar birçok akınları vardır. Şarkılar hafif ve serbest, derin ve felsefi konulardan bahsedebilir. Bazen rock pop müzikle kıyaslanır. Aslında “rock” ve “pop” anlayışları arasında açık sınır yoktur ve birçok müzik türleri bu ikisi arasındadır. 
Rock’un ana gelişim merkezleri ABD ve Batı Avrupa’dır. Büyük Britanya rock tarzı sevenlerin sayısına göre Avrupa’da ön sıralardadır. 
Azerbaycan’da rock müziği 1966-75’li yıllarda geniş yayılmıştır. O zamanlar gençler Batı rock müziğini radyo frekanslarından dinliyorlardı. Daha çok kaliteli müzik dinlemek isteyen gençler “Led Zeppelin”, “Beatles”, “Animals” gibi grupları dinliyorlardır. Üniversitelerde, kültür evlerinde, okullarda rock grupları kurulmuştur. Birçokları da yabancı dillerde ifa olunmuş müziklerin sözlerini anlamakta zorluk yaşıyorlardı. Bu yüzden de ifa ederken bazen orijinal sözler kullanılmıyordu.
Azerbaycan büyük musiki kültürüne sahip bir ülke olduğu için Batıdan gelen bu müzik türünü hiçbir zaman özel denetim altında tutmamışlardır. Komsomol Komitesi rock festivallerinin organizatörü idi. Böylece her konser için komünist sloganı uydurmak zorunda kalıyorlardı.
1960-70’li yıllarda “Eksulap” (Tip Üniversitesi), “Hürremiler” (İktisat Üniversitesi), “Renk” gibi rock gruplar kuruldu ve gençler tarafından sevildi. 1970’li yıllarda kısmen Batı müziğinin etkisinden çıkmış ve kendi müzik tarzını oluşturan gruplar daha çoktu. Bunlara “Cür-be-cür” (Cahangir Garayev’in), “Brevis”, “Üç od” örnek gösterilebilir.
Azerbaycan rock müzik tarzının yaranmasında 2 grup önemli yer almıştır. Bunlar “Ekspriment Ok” ve “Âşıklar” (Elhan Şiheliyev) grubudur. “Âşıklar” kendi müziğinde ud, tar ve kemence kullanıyorlardı. Elhan Şiheliyev aynı zamanda “Ekspriment OK” grubunda saksafonda ifa ediyordu “Unformal” grubu ise 2001 yılında “BIC Fest 01″ festivalinde en iyi rock grup olarak Kızıl Hilal Ödülünü kazanmıştır. Hatta orada ifa ettikleri “I hope you’ll be there” kompozisyonunu Amerikan’ın radyo kanallarında seslendirmek isteseler de, müziğin ses kalitesi az olduğu için bu istek gerçekleşmemiştir. 
Günümüzde Azerbaycan rock müziğinin dinleyici sayısı azdır. Ama buna rağmen, gruplar faaliyetini sürdürüyor, sık-sık yurtdışında konserler düzenliyorlar.



Oxunub: 152687