Ana Sayfa    » COĞRAFİYA    » Doğa Koruma alanları    » İlisu Devlet Doğa Koruma Alanı   

İlisu Devlet Doğa Koruma Alanı

  

align=
İlisu  Devlet Tabiat Korusu 1987- yılında kurulmuştur. Büyük Kafkas`ın güney yamaçlarında (Gakh idari bölgesi) Zakatala ve İsmayilli koruları arasında 700-2100 m yükseklikte oluşturulmuştur. 
Koru`nun kurulmasında başlıca amaç doğal tesisleri daha iyi korumak ve düzeltici faaliyetlerde bulunmak, ender rastlanan ve soyu tükenmek üzere olan hayvan ve bitkileri korumak ve sayısını arttırmak. 
İlisu korusunda şifalı bitkiler, tarihi ve endemik bitkiler, soyu tükenmekte olan bitkiler bolca vardır. Arazide şark fıstık`ı, şark meşe ağacı, Kafkas girgeni, Litvinof tozağacı, Trautvetter huş ağacı, kuşarmutu, itburnu, böğürtlen ve diğer bitkiler yaygındır. Karaçehre, Radde huş ağacı gibi bitkiler Kırmızı kitap`ta katıtlıdırlar. 
Koru sınırları içerisinde 5 gruba ait olan 35 yürde memeli hayvan yaşamaktadır. Bunlar tırnaklılar (necip meral, karaca, köpker, teke, çöl domuzu), yırtıcılar (gonur ayı, kurt, tilki, taş ve orman sincapları, gelincik, porsuk, yenot, orman kedisi, vaşak), kemiriciler (tavşan, süleysinler, sıçanlar, sincaplar ve diğerleri) , haşereyeyiciler (akdiş, gonurdiş, kirpiler, nalburunlar) ve diğerlerinden ibarettir. 
Kuşların da 11 gruba ait 90 kadar yürü yaygındır. Onların 60 tür kadarı ise serçegibiterdir. 
Arazide 12 türde sürüngen yaşamaktadır. Bunlardan 7-si kertenkele, 3- ü telxeklere, 1-i yılanlar, 1 –i ise koramallardır. 
Korudaki nehirlerde nehir forel balığı yaşıyor. Diğer balıklardan ise şark kışavcısı, kür şirbiyi, kür kramulyonu yalnızca Kurmuhçay nehrinin korunun aşağı sınırlarındaki kesimlerinde barınmaktadırlar. 
Koru arazisinde suda-kuruda yaşayanların da 5 türü yaygındır. Bunlar kurbağalardır.



Oxunub: 28715